José Antonio García Viticultor Aires de Vendimia, Bierzo, Mencia

Aires de Vendimia to wino produkowane z winnic mających od 80 do 100 lat, położonych na wysokości
od 500 do 600 m n.p.m. na glebach gliniastych z obszarami piaszczysto-gliniastymi. Zbiór odbywa się
ręcznie. Gdy zbiory dotrą do winnicy, 30% winogron jest deptane wraz z szypułkami, a reszta jest
odszypułkowana. Przechodzą przez 48 godzin macerację wstępną. Następnie fermentują z lokalnymi
drożdżami w kadziach ze stali nierdzewnej i otwartych beczkach, w kontrolowanej temperaturze. Po jej
zakończeniu przechodzą 30 dniową macerację pofermentacyjną z spontaniczną fermentacją
malolaktyczną w beczkach. Wino dojrzewa przez 11 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu o
pojemności 250 i 300 litrów. Jest butelkowane bez klarowania, stabilizacji i filtrowania. Aires de
Vendimia to wino intensywne, zrównoważone i świeże. Bardzo eleganckie i wyraziste, w którym w
centrum uwagi znajdują się owocowe i mineralne nuty terroir.