Luis Cañas, Rioja, Tempranillo/Graciano, Gran Reserva

Gran Reserva jest produkowany z odmian Tempranillo (95%) i Graciano (5%). Winogrona
pochodzą ze starych winorośli, w wieku od 50 do 60 lat, o niskiej wydajności. Zbiór odbywa się
ręcznie do małych skrzyń a w winnicy winogrona przechodzą podwójną selekcję: kiście i
winogrona. Proces fermentacji odbywa się w drewnianych kadziach, fermentacja malolaktyczna
odbywa się w nowych beczkach z dębu francuskiego (70%) i amerykańskiego (30%). Luis Cañas
Gran Reserva leżakuje w tych samych beczkach przez 24 miesiące. Wreszcie, Gran Reserva
dojrzewa w butelce przez kolejne 36 miesięcy.
Bardzo wyważone, okrągłe i przyjemne. Bardzo świeży finisz bez cienia cierpkości. Duża
intensywność aromatyczna, dojrzałe czerwone owoce, które dobrze współgrają z drewnem
pochodzącym z procesu starzenia. Reminiscencje wędzone, kawowe i tytoniowe.