Senorio de P. Pecina, Rioja, Tempranillo/Graciano/Garnacha, Gran Reserva

Wino Gran Reserva to Wielkie Dzieło, dlatego proces zaczyna się od wina bazowego, które spełnia
specjalne warunki pod względem struktury, koloru, garbników i aromatów. Wino to jest produkowane
z gron najstarszych winorośli, z których pochodzi bardzo mała, mocno skoncentrowana ilość
winogron niezwykłej jakości.
Zbierane w ciągu drugich dwóch tygodni października, przygotowywane w wyniku starannej
maceracji w kontrolowanej temperaturze od 26 do 27 stopni przez dwanaście dni. Następnie wino
spędzi 48 miesięcy w używanym dębie amerykańskim i w tym czasie będzie przelewane osiem razy
z beczki do beczki, tym samym w naturalny sposób usuwając osady grawitacyjnie. Po tym czasie
wino spędzi kolejne 36 miesięcy w butelkach uzyskując w ten sposób wyjątkową równowagę przed
wyjściem na rynek.